Radio 1 Geld of je Leven, 4 oktober 2023, 15.30 uur, interview met Heleen over de Linden en Jeroen Ketting over Damen Shipyards

https://www.nporadio1.nl/fragmenten/geld-of-je-leven/c04daf33-2242-44e5-9974-c9cb37a8350e/2023-10-04-geld-kwijt-door-sancties-rusland-moeten-bedrijven-daar-gecompenseerd-voor-worden

De casus Damen Shipyards is ”hot”, zowel vandaag als gisteren. Vele malen werd ik gevraagd commentaar te geven, maar ik was niet aldoor beschikbaar. De exacte casus was niet bekend, wel dat er contracten niet konden worden uitgevoerd en dat Damen daardoor schade zou lijden. Ik heb de algemene problematiek van luxejachten die ofwel bevroren zijn (gesanctioneerde eigenaar is bekend) ofwel onder verscherpt toezicht staan (niet duidelijk wie de eigenaar is, en ”aan de ketting” vanwege het verbod om luxegoederen aan Rusland te leveren. Schepen worden met name genoemd als zo’n verboden luxegoed (GN douanecode 8903). Bij Damen Shipyards in Vlissingen liggen diverse luxejachten in aanbouw en reparatie. Het is niet bekend van buitenaf die de eigenaar is want de naam van het schip is met zeildoek afgedekt….